Türkiye’nin “Yeniden Asya Açılımı” bütün yönleriyle ele alındı


Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) destekleri, Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM) ve Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (OSMAD) iş birliği ile 26-27 Mayıs 2021 tarihlerinde, Asya alanında ülkemizin önde gelen akademisyenlerinin katılımı ve sunumları ile tartışma ve fikir alışverişi çerçevesinde, ülkemizin Yeniden Asya Açılımı sürecinde sahip olduğu fırsatlar ve karşılaşabileceği potansiyel zorluklar ele alındı.

Çalıştayın açılışında konuşan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Başkanlığın faaliyetlerinden bahsetti. Çalıştay özelinde Asya-Pasifik bölgesine de değinen Eren, Asya Pasifik bölgesinin yaklaşık 4 milyar nüfusa sahip olduğunu, bölgede 850 milyon Müslüman yaşadığını ve dünyadaki Müslümanların yüzde 47’sinin bu bölgede bulunduğunu aktardı.

“Köklerimizin uzandığı coğrafya”

Ankara Üniversitesi Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM) Müdürü Prof. Dr. A. Merthan Dündar, Yeniden Asya Açılımını “huzur ve paylaşım” teması üzerinden değerlendirdiğini ifade etti. İnsanlığın doğduğu yerin Asya olduğunu söyleyen Dündar, “Köklerimizin uzandığı coğrafyayla daha sıkı ilişkiler kurmamız şüphesiz çok önemlidir.” dedi.

Çalıştayın Asya açılımı çerçevesinde önemli bir adım olduğunu belirten Prof. Dündar, APAM faaliyetleri hakkında da bilgiler verdi.

“Güneydoğu Asya çalışmalarını destekliyoruz”

Rektör Yardımcımız aynı zamanda Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fahameddin Başar, üniversite olarak devletimizin yürüttüğü çalışmalara destek olacak nitelikte faaliyetlerde bulunduklarını, ülkemizin Güneydoğu Asya’ya yönelik yürüttüğü diplomasiye destek sağlamak amacıyla da 2015 yılında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi iş birliği ile Osmanlı-Malay Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduklarını ifade etti.

Açılış programının son bölümünde söz alan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, yakın coğrafyamızla birlikte iki farklı dünyayı bir araya getiren Asya’ya yönelik çok önemli çalışmalar olduğunu kaydetti. Çam, Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol”, “Yeni İpek Yolu” gibi projeleri, Hindistan ve bölge ülkelerinin diğer atılımları ile tüm bu küresel değişim ve dönüşümün kendi içinde bir entegrasyona gittiğine dikkati çekti.

“Yeniden Asya Açılımı çerçevesinde birlikte hareket edebiliriz”

Açılış programı sonrasında iki gün boyunca 4 farklı oturumda, ülkemizin Yeniden Asya Açılımı çerçevesinde sahip olduğu avantajlar ve karşılaşabileceği zorluklar farklı başlıklar altında konuşuldu.

Kapanış oturumunda değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanlığı Yeniden Asya İnisiyatifi Koordinatörü Büyükelçi Kezban Nilvana Darama, çalıştay boyunca yapılan sunumlar ve gündeme gelen konuları tek tek ele alarak ülkemizin bu konulardaki yaklaşımlarını ve sahadaki tecrübeleri ile mevcut stratejileri paylaştı. Çalıştayın diplomasi çevreleri ve akademisyenleri bir araya getiren önemli bir etkinlik olduğunu dile getiren Darama, çalıştay sonrasında da bu iletişimin sürdürülerek ülkemizin Yeniden Asya Açılımı çerçevesinde birlikte hareket edeceklerinin altını çizdi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı destekleriyle gerçekleştirilen çalıştayda sunulan çalışmalar, yakın zamanda bildiri kitabı olarak yayınlanarak akademi ve diplomasi çevrelerinin istifadesine sunulacaktır.